• NFVB
  • KONTAKT
  • For Skoleelever
  • For Rådgivere
  • For Lærlinger
  • For Lærebedrifter
  • Om Svenneprøven
  • NFVB
  • KONTAKT
Back

NFVB-president Espen Sævold: Målrettet og handlekraftig

 - Jeg er målstyrt, men veldig glad i reisen til målet. NFVB har et godt fundament å bygge videre på, og jeg gleder meg til å jobbe med de utfordringene vi har i bransjen, sier nyvalgt NFVB-president Espen Sævold.


- Jeg kjenner nå på ansvaret det er å ta stafettpinnen videre som president i NFVB. Jeg vil prøve å holde stø kurs, samtidig som forbundsapparatet må jobbe på en ny måte. Vi skal synliggjøre visjonen, og trenger gjennomføringskraft. Det vi gjør berører hverdagen til alle, og vi må få frem det «usynlige» forbundsarbeidet, mener Espen. - Strategien kan virke litt flyktig på mange. Det skal ikke være vanskelig å fortelle om hva forbundet holder på med. Fag, lønn/tariff, næringsgrunnlag – det er NFVB som syr sammen den hverdagen og de mulighetene vi har. Det er folk som står bak alt arbeidet, og jeg vil at alle skal se verdien av den jobben de gjør og det resultatet de skaper for bransjen og hver enkelt som jobber i bransjen.

Skulle blitt kokk

Espen Sævolds vei inn til frisør- og velværebransjen var ganske tilfeldig. Man kan si at det skyldes godt naboskap. - Jeg skulle egentlig bli kokk, men kom ikke inn på kokkeskolen. Etter niende måtte jeg ha noe å gjøre. En nabo drev en frisørsalong, så det ble korteste vei. Jeg begynte som ryddehjelp, og fikk læreplass etter et par måneder. Jeg hadde noen fantastiske mestere som fylte sekken med inspirasjon og kunnskap. Det ble utslagsgivende for hele min karrierevei. Espen tok svennebrev i herrefrisørfaget i 1988, og deretter i damefrisørfaget i 1994. Han har siden fylt på med yrkesteori ved Høgskolen i Akershus og praktisk-pedagogisk utdanning fra Høgskolen i Bergen. 

Ble sett

 - Jeg trivdes svært godt med å jobbe med kunder i salongen. Jeg begynte også med konkurransefrisering, og oppnådde etter hvert gode resultater. Det å ha fornøyde kunder og vinne i konkurranser gjør noe med deg. Høy trivsel kan man konkludere med. Espen liker å sette seg nye mål og trene for å nå de. - Jeg liker å være grundig og nøyaktig. Samtidig er det mange ganger viktig å ikke la seg bremse av detaljer. Man må først og fremst være målfokusert og pragmatisk, poengterer Espen. - Mestringsfølelsen er enormt viktig. Jeg hadde ingen drøm om å drive egen salong heller, men noen så meg. Jeg fikk tilbud om å bli medeier, før jeg etter hvert fikk egen salong i 2005. For meg er god salongledelse å få andre til å kjenne på den gode mestringsfølelsen.

Espen Sævold er eier av Visit frisør & hudpleie, som har fire salonger i Bergen-området. Han er også innehaver av Frisør- og hudpleieinstituttet i Bergen sentrum. Han er vant med travle hverdager og god på prioriteringer.

 

Et voksende engasjement

Espens engasjement for bransjearbeid startet gjennom konkurransefriseringen. Som deltaker i Bergensmesterskapet så han at noen jobbet i kulissene, det vil si Bergen Frisørlaug. - Jeg ble på en måte sugd inn i lauget, og ønsket å gi noe tilbake for det konkurransefrisering har betydd for meg.  Jeg er nok et ja-menneske, og har lett for å stille opp. - Etter VM i 2000 ga jeg meg som konkurransefrisør, men ble VM-dommer og med i konkurranseutvalget. Det var i grunn veien inn i forbundet. 

Rektor Sævold

På begynnelsen av 90-tallet var Espen vikar på yrkesskolen, og fikk da med seg Reform ’94. Det var oppstart for et engasjement innen fagutdanningen. Med pedagogisk videreutdanning som lærer (adjunkt med opprykk) ble han i 2001 rektor på egen skole: Det som nå heter Frisør- og hudpleieinstituttet.  

Med både ledelse av salonger og skole, aktivt foreningsarbeid og fullt familieliv har Espen følt på tidspresset mer enn de fleste. - Jeg sluttet med kunder, for å konsentrere meg om det andre. Det er gøy å undervise i ulike emner innen salongdrift. Skolen vår utdanner nærmere 100 elever årlig. Salongen har nå nærmere 60 ansatte. Det er nok å gjøre, men det er utrolig kjekt å løfte folk opp, enten det gjelder elever, lærlinger, ansatte eller kunder, smiler Espen.

Han forteller at han gjerne samler energi gjennom lange løpeturer. Mindre enn en time er en kort tur. Da får han også luftet og sortert tanker. At det er virkningsfullt, er tydelig. Han beholder også sitt velkjente gode humør.

- Jeg er opptatt av yrkesstolthet. Spørsmålet er hvordan vi kan skape dette. Bransjen må bli oppfattet som seriøs og fremtidsrettet. Vi må synliggjøre våre kvaliteter.

Vil profesjonalisere bransjen

Espen ble valgt inn som varamedlem i NFVBs styre i 2009, og som fast styremedlem i 2011. I siste periode var han visepresident. Forbundsarbeidet er han altså godt kjent med. - Jeg er opptatt av yrkesstolthet. Spørsmålet er hvordan vi kan skape dette. Bransjen må bli oppfattet som seriøs og fremtidsrettet. Vi må synliggjøre våre kvaliteter. Salongledelse må få et løft. Utdanningen må produsere bedre kandidater. Vi må ha tilstedeværelse der det gjelder. - Det viktigste nå er å få alt det politiske arbeidet ut i regionene og i salongene. De som står i salongene hver dag skal se at arbeidet som gjøres i NFVB blir realisert, sier Sævold.

Tilbake
Annet Innhold