• NFVB
  • KONTAKT
  • For Skoleelever
  • For Rådgivere
  • For Lærlinger
  • For Lærebedrifter
  • Om Svenneprøven
  • NFVB
  • KONTAKT
Back
 - Som et ledd i vårt HMS-arbeid synes vi at det er viktig å lære elevene i å bruke skadeforebyggende verktøy, så de kan stå lenge i yrket, sier faglærer Camilla Håkegård. Her flankert av elever fra Edvard Munch vgs.

- Som et ledd i vårt HMS-arbeid synes vi at det er viktig å lære elevene i å bruke skadeforebyggende verktøy, så de kan stå lenge i yrket, sier faglærer Camilla Håkegård. Her flankert av elever fra Edvard Munch vgs.

Lærer elevene å jobbe riktig fra dag 1

 - Vi mener det er viktig å lære elevene gode arbeidsstillinger og teknikker fra første dag, så vi gir vårt bidrag til å forebygge belastningsskader senere i yrkeskarrieren. Alt vi driver med er forskningsbasert, og bruk av den norskutviklede føneren Dual Air er et viktig verktøy i undervisningen, sier Camilla Håkegård, faglærer frisørfag ved Studio E/Edvard Munch Vgs. 


- Det er vanskelig å «avlære» innarbeidede teknikker, og vi er derfor opptatt av å bevisstgjøre elevene på å jobbe riktig fra dag 1. Jeg synes det er veldig inspirerende å følge med på resultatene fra den nylig publiserte forskningsrapporten utført av SINTEF.  Den bekrefter at føneren Dual Air reduserer risikoen for belastningsplager i skuldre, arm og håndledd. Ved bruk av sensorer og video har forskere ved SINTEF målt hvordan frisører i utvalgte salonger jobber med armvinkel når de føner. Det har vi tatt på alvor, og anskaffet fulle klassesett med Dual Air fønere, sier Camilla Håkegård.

 - Vi har 50-60 elever, så vi får god erfaring med bruk av føneren. Vi tvinger ingen til å bruke Dual Air, men tilbakemeldingene fra elevene er positive. Vi har derfor satset fullt og helt på bruk av denne føneren, legger hun til. 

Banebrytende

Dual Air er basert på en banebrytende ergonomisk løsning, som innebærer at frisørene føner med armene fremover og mer inntil kroppen, istedenfor at man holder armene ut til siden fra kroppen, og ofte opp i en 90 graders vinkel. Det utgjør et viktig element i forebyggelsen av belastningsskader.  

Gründer Vigdis M. P. Marthinsen i Dual Air har selv lang fartstid som frisør, og har jobbet utrettelig gjennom årene for å promotere fønerkonseptet. Noe av utfordringen for å oppnå et bredt gjennomslag har vært at det krever at man jobber litt annerledes når man føner. Det igjen krever opplæring og tilvenning. Med et økende antall frisørskoler på referanselisten skulle det ligge til rette for at flere ferdigutdannede frisører velger Dual Air som førstevalg når de kommer ut i salongene.

SINTEF-dokumentasjon

Men skal man overbevise erfarne frisører til å skifte ut pistolføneren, må man ha gode argumenter. Forskningsbasert kunnskap er derfor et viktig verktøy for å overbevise skeptikerne. Med SINTEF-rapporten, som er finansiert av Distriktsforsk Trøndelag, har man gode kort på hånden. 

Ved å feste sensorer på kroppen til frisøren og på Dual Air viste det seg at det er mulig å gjenkjenne feil og riktig bruk av føneren. Denne kunnskapen kan brukes i korrigering på opplæring, og eventuell avlæring i bruken av Dual Air. Dernest viste prosjektet at frisørene som bruker Dual Air jobber med betydelig lavere arm enn med tradisjonell føner. Det siste er viktig, fordi lav armstilling er kjernen i forebygging av belastningsplager.

Vinkelen - ikke vekten - avgjør

Et ankepunkt ved Dual Air er at føneren er fysisk større enn de letteste pistolfønerne som finnes på markedet. Det interessante var at forskerne i et teamsmøte poengterte at det ikke er vekt eller størrelse som avgjør risikoen for belastningsskader, men selve armvinkelen. Her kommer Dual Air godt ut. 

Gründer Vigdis M.P. Martinsen ønsker nå å gå videre med å dokumentere de positive effektene ved bruk av Dual Air. Planen er å søke Norges Forskningsråd om midler til å gjennomføre et hovedprosjekt.


Adm. direktør Anne Mari Halsan, NFVB: - Inspirerende

 - NFVB jobber kontinuerlig med løsninger som kan bidra til bedre helse i frisøryrket. Mange svært viktige forbedringer er gjort, og vi har kommet vesentlig lengre enn vi var for bare ti år siden. Men arbeidsstillinger og belastning på skuldre og armer er fremdeles en utfordring for mange.

 - NFVB har støttet forskningen rundt Dual Air, og vi er glade for at resultatene viser god og ønsket effekt av føneren. Ekstra hyggelig er det at er en av «våre egne» som står bak. Norsk gründervirksomhet i frisørbransjen er ekstremt nyttig, morsomt og svært inspirerende! Vi gratulerer Vigdis Marthinsen med denne viktige milepælen, og ønsker Dual Air all mulig lykke til fremover.


Bedre ergonomi bedrer sykestatistikken

Dual Air brukes ikke bare i skoler, men også av frisører rundt om i landet. 

 - Jeg vil oppfordre bedriftene til å etterspørre Dual Air sertifikat når elevene kommer ut i lære. Uten at bedriftene fortsetter den bærekraftige utviklingen skolene investerer i, vil det ikke føre bransjen inn i en bedre statistikk med musculoskeletal disorder, MSD, poengterer Vigdis M.P. Marthinsen.

 

 

Tilbake
Annet Innhold