• NFVB
  • KONTAKT
  • For Skoleelever
  • For Rådgivere
  • For Lærlinger
  • For Lærebedrifter
  • Om Svenneprøven
  • NFVB
  • KONTAKT
Back
Daniel Steien, vinner av Årets Frisør Herrekolleksjon 2023

Daniel Steien, vinner av Årets Frisør Herrekolleksjon 2023

Grenseoverskridende multikunstner

 - Jeg ønsket å utfordre meg selv og utforske egne følelser knyttet til maskulinitet. Samtidig ville jeg prøve å utvide rammene for herrefaget. Da ble det viktig å tenke helhetlig, og bruke klær for å skape en stil og å gi følelser i uttrykket jeg ville formidle, sier Daniel Steien, vinner av Årets Frisør Herrekolleksjon 2023.


- Jeg ble faktisk litt overrasket over å vinne prisen, fordi dette først og fremst handlet om å realisere mine egne ideer.  For min del er gleden ved å skape noe nytt drivkraften i det jeg gjør. Jeg er egentlig ikke et konkurransemenneske, og føler meg veldig ukomfortabel ved å få mye oppmerksomhet. Så jeg hadde nesten ikke lyst til å gå opp på scenen for å motta prisen, men det var veldig gøy å oppleve applausen fra bransjekolleger under prisfesten. Det er en stor ære, og det varmet, smiler Daniel Steien under vårt besøk på arbeidsplassen Adam og Eva Grensen.

- Det var kjempegøy å vinne pris under Årets Frisør. Jeg ser på det som en stor ære. Jeg prøver bare å ha fokus på å jobbe med noe gøy mens jeg er i prosessen, sier Daniel Steien, Årets Frisør Herrekolleksjon 2023. 

Utforske og realisere

Daniel Steien er en ydmyk prisvinner. Adam og Eva-miljøet er ganske ekstrovert, men Daniel fremstår som litt beskjeden.

- Ja, jeg er nok det. Det viktigste for meg er å utforske uttrykk og realisere ideer. Fotokonkurransen gir meg anledning til å gjøre det, og jeg har deltatt i konkurransen Årets Frisør fra jeg var lærling. For min del er det fotokonkurransen Årets Frisør som gjelder.  Men jeg gjør også foto-shoots til reklamekampanjer, Adam og Evas egne kampanjer og motevisninger.

Årets Frisør Herrekolleksjon 2023

Juryen uttaler: Vinnerkolleksjonen viser en veldig god styling, uten at det virker overfrisert. Vi liker også det litt futuristiske uttrykket. En herrekolleksjon som krysser grenser.

Hår/farge/styling: Daniel Steien,  Adam og Eva Grensen/Grenseløse AS
Foto: Morten Skalstad
Modeller: Daniel, Kevin og Sondre

To favorittkategorier

I år, som i fjor, leverte Daniel Steien fotokolleksjoner til kategoriene Herrekolleksjon og Avant Garde. Dette er priskategorier som appellerer til Daniel.

 - Avant Garde kategorien gir muligheter til å være grenseløs og utforske nye uttrykk, så det er noe som appellerer til mine kreative sider. Jeg har blitt nominert til prisen i fjor og i år, og har planer om å lage en fotokolleksjon til neste år også. Men jeg synes herrekategorien er spennende. Her prøver jeg å utfordre forestillingene om herrefaget. Se hvor langt jeg kan strekke uttrykkene, og krysse grensene mellom frisering og fashion. 


Klesdesigner

 - Til hovedbildet i herrekolleksjonen har jeg selv designet og strikket klærne. Det å jobbe med kles­kolleksjoner er en viktig del av meg, sier Daniel, som kan skilte med en bachelorgrad i klesdesign. Han hadde for øvrig en egen kolleksjonsvisning under Oslo Runway tidligere i år. 

 - Jeg liker å jobbe med klesdesign, og liker spesielt å lage strikkekolleksjoner. Jeg har drevet med klesdesign i hele mitt liv. Det startet med at jeg strikket for Husfliden fra jeg var liten og det har jeg fortsatt med.  Strikk er blitt min greie, og jeg bruker dette i mine kolleksjoner, sier Daniel.

Her kan det legges til, at han også er en del av teamet fra Adam og Eva Grensen og Grünerløkka, som vant kategorien Årets Kreative team 2023. Daniel sto for hårstylingen, og modellene på tre av de fire kolleksjonsbildene viser Daniels design, egenhendig strikket av ham selv.

Daniel Steien er en del av Adam og Evas kreative team. Bildet viser modeller med Daniels strikkedesign, som er strikket av ham selv. Han har også gjort hårstylingen.  - Klær spiller en stor rolle for å skape den riktige følelsen. Jeg liker å jobbe med klesdesign. Det har vært min pasjon. Jeg var i tvil om jeg skulle satse på dette, men valgte å satse på en frisørkarriere isteden. Men nå kan jeg forene dette, og det er veldig tilfredsstillende, sier Daniel Steien.

Vil skape gode følelser

Daniel Steien liker å tenke ut-av-boksen, og er et kreativt talent som liker å utfordre oppfatninger av klipp, farge og fashion. Men er herrekundene i salongen klar for dette?

 - Jeg må nok si at herrekundene er litt konservative, så jeg oppfyller ønsket om at frisyren skal fungere i hverdagen og at de er komfortable med uttrykket. Det blir gjerne litt klassisk klipp og styling, selv om enkelte går for mer edgy uttrykk. Damene er mer villig til å gi meg frihet når det gjelder klipp, fargedesign og styling. Så for meg er det gøy å jobbe med både dame- og herrekunder.

 - Men jeg liker å skape gode følelser og en trendy look, uansett hva jeg gjør, legger han til.


Modeller med personlighet

Det er en kjent sak at modellbyråene legger restriksjoner på hva man kan gjøre, ikke minst på fargesiden. Men Daniels tette relasjoner til motebransjen, gjør at han mener å ha muligheten til å jobbe «grenseløst».

 - Når jeg utvikler ideer, starter jeg gjerne med å ha et bilde av to uttrykk i hodet, og så blir det tredje uttrykket et bindeledd. Det tar litt tid å samle inntrykk, så jeg får et tydelig bilde av hva jeg vil gjøre. Valg av modeller er viktig. Daniel fra Team Modellbyrå var perfekt for å skape den følelsen jeg ville på det androgyne uttrykket i hovedbildet. De to øvrige modellene, Sondre og Kevin, var også avgjørende for å skape en helhetlig kolleksjon med stor spennvidde. De var sterke personligheter som løftet uttrykkene jeg ville skape.

 - Jeg synes i grunnen at jeg får lov til å gjøre det jeg vil, men det er viktig at modellen er med på og engasjert i det jeg vil uttrykke. Sammen med fotografen er dette med på å løfte kvaliteten på uttrykket. 


Slipp deg løs

Daniel er dedikert i alt han gjør. Men bedyrer at han ikke er en perfeksjonist i ordets snevre forstand.

- Jeg er kanskje en perfeksjonist på en litt åpen måte. Teknisk er jeg kanskje litt nerd, men fortsatt på en åpen måte. Hvis jeg skal gi andre et råd, er det å slippe seg litt løs. Jeg fikk det mye bedre når jeg sluttet å prøve så hardt. Det ble bedre når man er litt åpen og senker skuldrene. Da får man det også mer gøy.

Daniel jobber med veganske materialer for å finne nye miljømessige måter å designe på. Han har en bachelor i mote- og kostymedesign fra Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO). Kreativitet er nøkkelen, og med påvirkning fra oppveksten i den nordnorske naturen blander Daniel denne råheten med fargene og mangfoldet i bylivet.  Daniel eksperimenterer med strikke- og hekleteknikker i sitt design med fokus på gender fluidity.

Hår team: Daniel Steien, Cecilie Ravn / Adam og Eva Grensen
Makeup team: Oliwia Paszek, Ioana Teodora Arhiroae / Adam og Eva 
Modeller: Daniel Jelinski, Biyariq Hassan, Daniel Skjerstad, Henrik Mortensen, Sebastian Santha, Vårin Strand
Koreograf: Marianne Haugli
Produksjon: Sigrid Hesla Breie / Adam og Eva Gruppen, Hilde P.Reljin / Collective Oslo Productions 
Foto: Stine Heyerdahl

«Storfamilien» inspirerer

På spørsmål om hva det betyr å være en del av Adam og Eva Grensen og Grünerløkka, mener Daniel at alle i teamet spiller hverandre gode.

 - Vi har alle noe å bidra med når det gjelder ideer og løsninger. Når ting kommer fra ulike perspektiver, får man brynt seg. Det har definitivt gjort meg bedre rent faglig å være en del av et så sterkt team, sier Daniel.

Og Daniel har definitivt satt sin signatur på årets vinnerkolleksjon med strikkedesign og hårstyling på modellene. Kolleksjonen er et team-arbeid der alle bidrar med sitt.


Inspirasjonskilder

Daniel blir som mange andre inspirert av opplevelser og prosjekter man er involvert i. Men forut for kreeringen av årets vinnerkolleksjon, var det spesielt én inspirasjonskilde han velger å trekke frem.

 - Jeg var på Salon International i London og fikk oppleve klipp og farge med Sassoon teamet. Det har vært en viktig inspirasjonskilde. De smakfulle kontrastene mellom lys og mørke, sterke farger uten å flashe, det ga meg inspirasjon, avrunder Daniel Steien.

 

Tilbake
Annet Innhold