• NFVB
  • KONTAKT
  • For Skoleelever
  • For Rådgivere
  • For Lærlinger
  • For Lærebedrifter
  • Om Svenneprøven
  • NFVB
  • KONTAKT
Back
Årets Lærling 2022 Andreas Trondsen elsker frisøryrket og bransjefellesskapet. <br/>

Årets Lærling 2022 Andreas Trondsen elsker frisøryrket og bransjefellesskapet.

Elsker frisøryrket og bransjefellesskapet

 - Det var en fantastisk opplevelse å stå på scenen foran så mange bransjekolleger under prisfesten i The Hub. Det gir meg inspirasjon å møte så mange hyggelige bransjekolleger. Jeg er veldig glad for å være en del av en så kreativ og inkluderende bransje, sier Årets Lærling 2022 Andreas Trondsen.


 - Jeg hadde ikke laget kolleksjonen hvis jeg ikke hadde jobbet i Coma i Trondheim.  Lederne Monica og Elisabeth er veldig fokusert på konkurranser, og har også vunnet mange priser. De har erfaring og er flinke til å motivere medarbeiderne til å delta i konkurransefrisering og fotokonkurranser.

 - Så jeg ble oppfordret til å bli med i fotokonkurransen Årets Frisør og tok utfordringen. Jeg har ikke jobbet med foto før, så det var en ny opplevelse for meg. Men jeg fikk god coaching, og det var selvsagt gøy å vinne på første shot, sier Andreas Trondsen.

Full jubel. Andreas Trondsen var kanskje kveldens gladeste gutt på scenen under Prisfesten på The Hub i mars. 

Prøve og feile til det sitter

Som lærling med begrensede økonomiske midler til rådighet, var Andreas avhengig å produsere kolleksjonen på «lavbudsjett».

 - Jeg brukte Michelle, en av lærlingene i Coma, som modell. Hun er pen og søt, og passet til det jeg ville kreere. Fotografen Hanne Hasselberg kom jeg i kontakt med etter å ha henvendt meg til fotograf-fagskolen i Trondheim. Så var det bare å gå i gang.

 - Jeg ville lage noe monokromt, ton-i-ton, litt elegant, men kult, som står til det jeg ville uttrykke. Det ble en bratt læringskurve, og jeg var heldig som kunne søke råd hos sjefene mine. Jeg lærte mye gjennom prosessen, blant annet om lyssetting og hva som skal til for å løfte resultatet når man lager foto. Det er et stykke unna det man gjør på kundene i salongen.

 - Men det var gøy, og jeg håper jeg får tid til å prøve meg på nytt i den kommende fotokonkurransen. Det blir i så fall mitt siste shot i lærlingkategorien, sier Andreas før fristen for innsendelser ennå ikke er gått ut.

 - Uansett så vil jeg være med på prisfesten. Dette er en arena som bygger bransjen og samler så mange hyggelige kolleger på ett brett, så det vil jeg ikke gå glipp av.

Spennende reise

Andreas Trondsens vei inn i frisøryrket var en smule tilfeldig, mener han.

 - Det begynte med at jeg ble utplassert i Bechs Frisør i hjembyen min Bodø under arbeidsuken på ungdomsskolen. Jeg trivdes med å være en del av et kreativt team og jobbe med mennesker. Jeg likte meg så bra at jeg hadde lyst til å gå videre i yrket. Det kan også nevnes at jeg hadde vært innom salongen som ryddehjelp i 14-års alderen, så helt ukjent var det ikke.

 - Så ble det Frisør Vg1 og Vg2. På Vg2 ble jeg utplassert på Coma, og jeg tenkte Oi, her var det mange flinke mennesker. Det var veldig gøy å se hvordan man jobbet på modeller og deltok på ulike aktiviteter. Så det var naturlig å søke læreplass, og det fikk jeg. Det var en fin opplevelse, og jeg har fått utvikle meg faglig, samtidig som det var gøy å jobbe i Coma, forteller Andreas.

Men reisen fra Bodø til Trondheim var ingen endeholdeplass. Han hadde lyst til å dra til Oslo.

 - Hjembyen Bodø er ikke så stor. Alle kjenner alle. Så jeg hadde en «utferdstrang». Etter ett års læretid i Trondheim, følte jeg meg klar for å reise videre til Oslo. Det var ingen enkel beslutning å ta. Når du skifter læreplass, er det på mange måter å begynne på nytt, lære seg andre rutiner og måter å jobbe på. Men det kan også være stimulerende.

 - Jeg hadde kontakt med teamet i Inch på forhånd og ble veldig interessert. Jeg opplevde at Inch var stedet for meg, og er selvsagt glad for å ha blitt en del av dette teamet, sier Andreas.

- Jeg hadde et sterkt ønske å om å ta siste del av læretiden hos Inch i Oslo, og jeg er takknemlig for å ha blitt tatt imot på en varm og inkluderende måte, sier Andreas Trondsen. - Samtidig må jeg rette en takk til Elisabeth og Monica i Coma AS, som har bidratt til å backe meg i det første året av læretiden. Det var de som inspirerte meg til å lage vinnerkolleksjonen, smiler Andreas Trondsen. 

Veien videre

Som lærling har du mye ugjort. Men Andreas har ingen konkrete planer for karrieren videre.

 - Jeg har mye å lære, og liker egentlig å ta det som det kommer. Livet er full av tilfeldigheter, og man vet ikke hva som venter bak neste sving. Men en ting er jeg klar på: Jeg elsker frisøryrket og bransjefellesskapet. Så her skal jeg bli, avrunder vinneren av fotokonkurransen kategori Årets Lærling.


Viktig å vise det du gjør

Andreas er selvsagt koblet på sosiale medier.

 - Som alle andre henter jeg inspirasjon fra det jeg finner på nettet. Pinterest og Instagram er mine største inspirasjonskilder, i tillegg til teamet jeg jobber med i salongen. Jeg legger også ut bilder av mine arbeider på Instagram, og har vel rundt 680 følgere. Det er viktig å vise hva du holder på med. Det bidrar til at kunder ønsker å bruke nettopp deg, hvis de liker uttrykkene, mener Andreas.


Daglig leder Monica Berge, Coma AS, Trondheim:

- Et kommende stjerneskudd

- Andreas er sjarmerende person, og så lysten på faglig utvikling at han blir en stor stjerne på frisørhimmelen. Vi hadde han som lærling hos oss i ett år, da han lagde vinnerkolleksjonen i kategorien Årets Lærling 2022. Det var en fornøyelse å ha ham med i teamet og vi gleder oss alle over at han vant prisen. Han nådde veldig langt som første-års lærling. Vi ønsker lykke til videre, etter han nå har satt kursen mot Oslo og Inch for å ta sisteåret som lærling, sier Monica Berge i Coma AS.

Hun legger til at Coma AS satser på lærlinger og jobber aktivt med å bygge fagkunnskap gjennom konkurranser.

 - Vi har tre lærlinger, og det er spennende å utvikle nye talenter. Vi er et dynamisk miljø i Coma AS, og synes det er gøy at våre medarbeidere vinner priser. Vi prøver å legge til rette for en faglig utvikling, og mener vi har lykkes med det, legger hun til.


Daglig leder Caroline Hauer, Inch, Oslo:

 - Kundene elsker ham

- Det å ha lærlinger er en fin mulighet for oss som bedrift å være med på å forme lærlingen til å bli en frisør som passer inn hos oss etter endt læretid. Det som er fint med Andreas, er at han har et sterkt ønske om å utvikle seg, og har høy faglig interesse. Da er det gøy å veilede.

 - Inch er en salong på St. Hanshaugen i Oslo, og som setter service høyt. Kundene forventer det ypperste av oss alle. Andreas imøtekommer de høye kravene vi har, og han gir våre kunder en god opplevelse. Jeg håper vi beholder ham etter læretiden er over. Kundene elsker ham, sier Caroline Hauer.


Artikkelen står også på trykk i magasinet FRISØR nr 4/2022.

Du kan lese alle NFVBs magasiner digitalt HER.

Les gjerne:

Tilbake
Annet Innhold