• NFVB
  • KONTAKT
  • For Skoleelever
  • For Rådgivere
  • For Lærlinger
  • For Lærebedrifter
  • Om Svenneprøven
  • NFVB
  • KONTAKT
Back
Evy har drevet med konkurransefrisering i over 20 år, først som utøver og deretter som dommer. Nå er hun Competition Director i OMC Hairworld.

Evy har drevet med konkurransefrisering i over 20 år, først som utøver og deretter som dommer. Nå er hun Competition Director i OMC Hairworld.

Dame med mange hatter

Evy Lunde er en av de som man definitivt kan si brenner for faget. Hun er aktuell som ny OMC Competition Director i VM og ny regionansvarlig i NFVB. I år har også salongen hennes, Capilli Frisør på Voss, 20 års jubileum. 


Evy har drevet med konkurransefrisering i over 20 år, først som utøver og deretter som dommer. Nå er hun altså Competition Director i OMC Hairworld.  Vi lurer på hva det innebærer.

 - Tja, nå er det min første tur som «konkurransedirektør».  Høres jo fint ut det, men det er å være med å passe på at konkurranser går for seg på mest mulig rettferdig måte og at konkurrentene holder seg til reglene.  Så er man en del av OMC-teamet. Det er veldig fint å være del av den store frisørfamilien. De er flinke til å inkludere og delegere oppgaver, slik at en føler seg trygg i oppgavene som skal gjennomføres og ivaretas. 

Vi legger til at Evy fikk en gjev hederspris under årets VM, av selveste «VM-generalen» Salvatore Fodera og hans egen Legacy Award.

 - Det er kjekt å bli satt pris på for at en er med og bidrar. Det gjør seg ikke selv at konkurransene går knirkefritt, eller nesten knirkefritt, sier hun med et smil.

Evy fikk en gjev hederspris under årets VM, av selveste «VM-generalen» Salvatore Fodera og hans egen Legacy Award.

Norgesmester og klar for verden

 - Jeg startet som konkurransefrisør i 2000. Jeg jobbet da på Hermans salong i Bergen, og der var det et godt faglig konkurransemiljø som jeg ble nysgjerrig på. Ifølge mine venner har jeg et høyt konkurranseinstinkt, så dette var noe for meg. Min debut var på Bergensmesterskapet.  Jeg var heldig og følte meg også godt satsa på i dette miljøet.

 - Gjennom tre år i Hermans salong fikk jeg god innsikt i det å være konkurransefrisør. Det var mange med god erfaring og noen som konkurrerte i samme salong. Noen å se opp til og noen å prøve å vinne over. Helt perfekt for meg.  Jeg ble norgesmester i 2002, og følte meg god. Samme året var det VM i Las Vegas. Det var stort for en liten vossing.  Jeg var også med i VM i Milano 2004 og i Moskva 2006, som var mitt siste år som deltager. 

 - Jeg er så glad jeg turte å være med. Det var jo skummelt de første gangene. En spesiell takk til Espen (Sævold), som hadde trua på meg og tok meg med på treninger i Europa. Takk til Hermans Øyvind og  til Jan Bentzen, som nå dessverre har gått bort. De gjorde meg til en tøffere person.

Nye utfordringer

Da Evy ga seg som aktiv konkurransefrisør ga hun ikke slipp på det gode miljøet hun var blitt en del av.

 - I 2008 var det nye utfordringer. Da ble jeg sendt til VM som dommer. Det var både jævlig skummelt og utrolig kjekt. Tenk at jeg skulle få dømme de beste i verden. Sjukt liksom. Men det var ikke så skummelt når en kom inn på podiet og fikk se frisyrene på nært hold. Da vet en hva en skal se etter.  

 - Jeg følte meg heldig som havnet så tidlig i konkurransemiljøet, og hadde lyst å videreføre det som jeg var så heldig å få oppleve. Etter hvert så har mine ansette fått gode plasseringer i NM, og har deltatt i VM. Det er utrolig kjekt å se «mine» vinne, nesten like kjekt som å vinne selv, eller kjekkere, smiler Evy. 

En sterk anbefaling

Konkurransefrisering har gitt Evy en ny «familie», en masse faglige og personlige utfordringer, og billett til VM rundt om i verden. Ikke rart hun anbefaler konkurransefrisering til alle.

 - Jeg fikk «trua», god selvtillit som fagutøver.  Jeg tror det er viktig å få en god faglig base. For meg startet det med konkurransefrisering. Stadig utvidelser av komfortsonen gjør at en får større base, og etter hvert er det enda lettere å hive seg ut i nye utfordringer.  Det går som regel bra. 

 - Det har blitt mange reiser rundt om i verden og jeg har møtt utrolig mange dyktige og kjekke folk på den veien. Det er også inspirerende for hverdagen. Alle reisene med Jan Bentzen, Randi Eriksen, Merete, Espen og Stig; De beste kursene er å få dele erfaringer på turene med sånne som dem. Så nå håper jeg at jeg får være med litt til, slik at jeg kan dele mine erfaringer med de yngre. 

NFVB regionansvarlig

Som ledd i NFVBs organisasjonsutvikling er det utnevnt regionansvarlige i alle fylker. De har dedikerte oppgaver regionalt, og vil være et solid støtteapparat for NFVBs bransjearbeid. Evy er sammen med Birgitte Haugland regionansvarlig i Vestland fylke. 

 - Dette er en ny rolle for meg, men som er spennende. NFVBs regionansvarlige er et sterkt nettverk, og virker samlende for organisasjonen. Jeg gleder meg til fortsettelsen, og skal gjøre mitt ytterste for å bidra godt til et godt samarbeid med blant annet NHOs regionkontor. Rekruttering til faget er en prioritert oppgave som jeg ønsker å komme fort i gang med, helst i går. 

 - Det er så mange fordeler med å være med i NFVB, at jeg av og til tenker at er det virkelig mulig å stå utenfor?  Som salongeier gir det en god trygghet, med mange gode hjelpemidler for meg i hverdagen. Og hvis det virkelig brenner er det godt med lett tilgang på NHOs jurister.

Salongjubileum

Det er ikke bare 20 år siden Evy ble norgesmester i frisering, men også salongen hennes kan feire 20 års jubileum. Hvordan oppsummerer hun dette?

 - Det var kjempesuksess fra dag 1. Senteret på Voss var nytt den gangen, og møtte mye lokal motstand i starten. Selv hadde jeg en åpen salong, og det hadde ikke vossingen tro på. Jeg var selvfølgelig nervøs, og fikk kundekommentarer som «eg sitt ikkje her på utstilling».  Men den personen som sa det har siden vært fast kunde hos meg i lang tid. 

 - På åpningsdagen inviterte jeg venner og familie til å komme å klippe seg, for jeg var redd det ellers ikke skulle komme noen. Men det ble ikke så mye tid til venner og familie den dagen. Det var mange nysgjerrige vossinger, og det kom til og med gamle kunder fra Bergen for å klippe seg på åpningsdagen i Voss.  Tenk at det nå har gått 20 år. OMG. 

Evy legger til at hun også starta en frisørsalong til i Sogndal, som hun hadde i 7 år mellom 2013 og 2020. 

Satt spor

 - Jeg startet med en ivrig håndverker og kjempeentusiasme for faget. Veien blir til mens man går. Det ble etter hvert flere ansette, med nye utfordringer. Da er det ikke nok å være den ivrige frisøren. Jeg hadde lite ledererfaring, så det ble noen utfordringer underveis. Jeg innså at lederkunnskap måtte jeg tilegne meg, og så tok jeg lærerutdannelsen. Det er stadig utfordringer, men heldigvis mest kjekt. 

- Føler meg heldig som har blitt kjent med så mange dyktige frisører gjennom 20 år. Takk til alle som har vært innom og satt sine spor i Capilli frisør. Starta salongen med to gode venninner. Den ene var min første lærling, og en av de som jeg gikk på frisørlinja med. Jeg gjekk i så lære, mens hun studerte videre. Hun sa «når du starter for deg selv skal jeg bli lærlingen din», og det skjedde 5-6 år senere.  Siden den gong har vi på Capilli vel 28 fagbrev uten stryk. Noe å være stolt over. 

Tilbake
Annet Innhold