Back
Foto: shutterstock

Foto: shutterstock

Bakteriene som holder huden frisk

For å oppnå god helse er vi fullstendig avhengig av bakteriene som lever på og i oss. Dette gjelder også huden. Stadig flere hudpleiemerker tilsetter nå levende bakterier i sine produkter for å beskytte hudens forsvarsbarriere og bidra til optimal hudhelse.

Inntil ganske nylig har vi visst lite om bakteriesamfunnene som lever på og i oss. Ny forskning har imidlertid avdekket at disse mikroorganismene har svært mye å si for vår utvikling, fysiologi, immunitet og generelle helse. Bakterier, sopp og virus utgjør hele 90 prosent av kroppens totale celletall. Disse cellene har en rekke livsviktige oppgaver, og kalles vårt mikrobiom.

Påvirker alle kroppens funksjoner

Mikrobiomet varierer fra menneske til menneske og er unikt for oss alle. Når vi fødes, og presses ut fødselskanalen, tilføres vi bakterier fra mors skjede. Disse finner så tilholdssted og grobunn i tarmen. Videre får vi bakterier gjennom kroppskontakt med foreldrene våre, gjennom amming og kontakt med omverdenen. Mange av bakteriene tilføres også gjennom maten vi spiser. Den rikholdige bakteriefloraen vi opparbeider oss påvirker alle kroppens funksjoner. Det største antallet holder til i tarmen, og kan utgjøre så mye som to til tre kilo av kroppsvekten vår. Men det lever også noe på kroppens overflate - både på og i huden er det en trillion mikrober (bakteriearter). 

Livsviktige bakterier

Alle disse bakteriene kan nesten regnes som et eget organ. De kommuniserer med resten av kroppen via signalstoffer, nervebaner og hormoner, og de påvirker stoffskiftet, insulinproduksjonen, immunforsvaret, hudhelsen, konsentrasjonen, psyken og hukommelsen. Vi er totalt avhengige av å leve i symbiose med disse bakteriene for å kunne opprettholde en god helse.

Jo større mengde bakteriearter som lever på huden, jo sunnere er dens barriere.

 

Probiotika for bedre hudhelse

Det samme gjelder huden. Jo større mengde bakteriearter som lever på huden, jo sunnere er dens barriere, og jo mindre risiko for tørrhet, betennelse, kløe og andre hudproblemer. Nye hudpleieformler med stoffer som fremmer det mikrobielle miljøet har de siste årene blitt forsket frem. Noen inneholder levende bakterier (probiotika), og andre inkluderer prebiotika, som fôrer de gode eksisterende bakteriene slik at de trives bedre og formerer seg. 

I de probiotiske produktene finnes ekstrakter som gjennom en fermenteringsprosess bidrar til å øke stoffskiftet. Noen av disse er naturlige antibiotika, som er i stand til å drepe bakterier, som blant annet bidrar til akne og infeksjoner. Andre kan fremskynde helingsprosessen etter behandlinger som skaper skader i hudoverflaten, som for eksempel etter mikroneedling. 

Probiotika bidrar også til å opprettholde hudens fuktnivå ved å produsere både hyaluronsyre og melkesyre.

Hudpleieserier med probiotika

Stadig flere hudpleiemerker har de siste årene lansert produkter med ”snille bakterier” utvunnet fra planter og alger som påvirker og styrker de levende bakteriekulturene på hudoverflaten, og sørger for å holde hudbarrieren frisk og intakt. I følge The American Academy of Dermatology er probiotika brukt i hudpleie et stort gjennombrudd som kan bidra til å fremme frisk hud og redusere hudproblemer som akne, rødhet og betennelser.

Stadig flere hudpleiemerker har de siste årene lansert produkter med ”snille bakterier”

 

Tilbake
Annet Innhold